InterGalaktika

Szinai László  ( Why )

A magyar nyelv és helyesírás szerepe gondolataink közvetítésében

A témafelvetést, biztosan sokan nem fogják érteni. Miért hoztam létre? Néhány szóban leírom a lényeget. Több blogbejegyzés és téma olvashatóságát erősen korlátozza az, hogy nem mindenki egyformán értelmezi a magyar nyelv szabályait. Alapvetően nem azzal van problémája az embernek, hogy helytelen a nyelv használata, hanem azzal van a baj, hogy a mondanivaló elsikkad, elveszlik a temérdek hiba között és maga a szöveg válik értelmezhetetlené. A célom, az, hogy itt egy helyen vitassuk meg a problémákat és ne az adott téma berkein belül tegyük ezt. Csak teret szeretnék adni, ebben a témafelvetésben mindenkinek, hogy a véleményét kifejthesse, vajon mennyire fontosak a nyelv szabályai ? Mennyire fontos az, hogy megpróbáljuk a magunk apró lehetőségei szerint ápolni az anyanyelvünket? Vagy egyáltalán fontos-e ez a mai világban?

Válasz erre

Válaszok ebben a témában

Aurora mondta:
Nah...ez még jónak is mondható..csak elveszik a hangsúly és minden egybefolyik...de már legalább értehtő....
Kedvesen szemedbe nézek
Reménykedek, megértesz
Magamhoz ölelek füledbe
Suttogok szép szavakat
Ajkamnak nem tudok
Parancsolni
Füledben a szó még ott van
Gyengéd csókjaimat érzed?
Kezeim derekadat tartják
Úgy érzem itt a világ
S vég

Ölellek kedvesen, szeretsz
Könnycsepp arcodon
Fut sebesen, nézlek
Remélek, csókollak
Ajkam arcodról itatja
E könnyet ne sírj kedves

Öröm érzem ölelésed
Ropogok, ne szoríts, úgy kérlek
Testednek érzését érzem
Szemem vándorol rajta
De kezem nem meri
Követni csak látványt
Érzem
De látok dombokat
Hej kellemes hely lehet
Melyet völgyek szegélyeznek
Arcom érintené de, nem merem
Itt e síkság terül el fejemnek
Kedves lesz e hely
Álomba merülni e helyen
Szemem forrást fedez fel
Élet vize e forrásból ered
Halhatatlanságom helye lenne
Oly szomjúság gyötör
Kedves nem birok magammal
Iszom e forrás vizét
Érzem benne lelked s tested
Mámorító fényét

Tudom már fénynek helyét
Találtam meg imént
E helyen soha nem jártam
Testem de lelkem nem érzett
Ily kellemeset remélem
Neked teremtetett e hely

Válasz erre

Nevezz tudatlannak de most nem jutt eszembe ki az. Így hirtelen. :) Meleg van.....

Kovács Andrea mondta:
Te Admirális, Troppauer Hümér szerintem bőven felfér a dobogóra, holtversenyben Dagályos Morrogh-gal. :o)

Mike Thrawn mondta:
Magától értetődik, hogy a Vogon költészet a harmadik legrosszabb a világegyetemben. A második legrosszabb Kria Azgótjaié. Amikor az Azgót Költők Nagymestere, Dagályos Morrogh előadta Óda a Kis Csomó Zöld Dagadékhoz, Melyet A Hónom Alatt Leltem Egy Nyári Reggelen című poémáját, a hallgatóságból négyen a helyszínen kimúltak belső vérzés következtében, és a Közép-Galaktikus Művészet-Manipuláló Tanács elnöke is csak úgy menekült meg, hogy lerágta a saját lábát. Morrogh mint jelentették, »csalódottan értesült« a költemény fogadtatásáról, és Kedvenc Fürdőszobai Gargarizálásaim című, tizenkét kötetes eposzának felolvasására készült, amikor is a saját vastagbele elkeseredett gesztusra szánta el magát az élet és a civilizáció védelmében. Egyenesen keresztül szökkent Morrogh nyakán, és kiszorította agyából a szuszt. A világ legrosszabb költészete megsemmisült alkotójával, a redbridge-i Paul Neil Milne Johnstone-nal együtt amikor a Föld bolygó megsemmisült. A Vogon költészet ezekhez képest enyhe!

kádár zsolt mondta:
András, rájöttem Te egy vogon vagy.
Ez már mindent megmagyaráz... Mikor jöttök lerombolni a Földet? Hehe "Ó, pirsönő morgolosta
Vizelevényeid mint a
többözös rejtjeméh hátán a szederjes gennyekély.
Huss, fohászom száll feléd
kedvelátos zümmögényem!
Abroncskodón körbesarj suhogó pettyeleveddel,
mert szétmarcangolom takonybibircsókjaidat
pacagánycsökömmel, meglásd!
"
––Prostatikus Vogon Jeltz, Vogon Tisztviselő

(Ha már wikipédiázunk :) )

Válasz erre

Rejtő Jenő Előretolt helyőrségének bumfordi költőóriása, ki Holnap vonul az ezred, hahó, Én egy virág vagyok etc... verseivel kergeti őrületbe a légiósokat. :o) Egyébként úgy tudom Parti Nagy Lajos tényleg megírta Hümér verseit. Imádom Hümért, még a verseit is meghallgatnám, csak hogy lássam, amint elmélyülten tekergeti a haját miközben felolvas :o)

Mike Thrawn mondta:
Nevezz tudatlannak de most nem jutt eszembe ki az. Így hirtelen. :) Meleg van.....

Kovács Andrea mondta:
Te Admirális, Troppauer Hümér szerintem bőven felfér a dobogóra, holtversenyben Dagályos Morrogh-gal. :o)

Mike Thrawn mondta:
Magától értetődik, hogy a Vogon költészet a harmadik legrosszabb a világegyetemben. A második legrosszabb Kria Azgótjaié. Amikor az Azgót Költők Nagymestere, Dagályos Morrogh előadta Óda a Kis Csomó Zöld Dagadékhoz, Melyet A Hónom Alatt Leltem Egy Nyári Reggelen című poémáját, a hallgatóságból négyen a helyszínen kimúltak belső vérzés következtében, és a Közép-Galaktikus Művészet-Manipuláló Tanács elnöke is csak úgy menekült meg, hogy lerágta a saját lábát. Morrogh mint jelentették, »csalódottan értesült« a költemény fogadtatásáról, és Kedvenc Fürdőszobai Gargarizálásaim című, tizenkét kötetes eposzának felolvasására készült, amikor is a saját vastagbele elkeseredett gesztusra szánta el magát az élet és a civilizáció védelmében. Egyenesen keresztül szökkent Morrogh nyakán, és kiszorította agyából a szuszt. A világ legrosszabb költészete megsemmisült alkotójával, a redbridge-i Paul Neil Milne Johnstone-nal együtt amikor a Föld bolygó megsemmisült. A Vogon költészet ezekhez képest enyhe!

kádár zsolt mondta:
András, rájöttem Te egy vogon vagy.
Ez már mindent megmagyaráz... Mikor jöttök lerombolni a Földet? Hehe "Ó, pirsönő morgolosta
Vizelevényeid mint a
többözös rejtjeméh hátán a szederjes gennyekély.
Huss, fohászom száll feléd
kedvelátos zümmögényem!
Abroncskodón körbesarj suhogó pettyeleveddel,
mert szétmarcangolom takonybibircsókjaidat
pacagánycsökömmel, meglásd!
"
––Prostatikus Vogon Jeltz, Vogon Tisztviselő

(Ha már wikipédiázunk :) )
i

Válasz erre

De jó neked :D

Válasz erre

Ha még nem olvastál Rejtőt - mely feltételezés baromi pofátlanság részemről-, az Előretolt helyőrség jó választás lehet elsőre. :) És akkor neked is jó lesz. :D

Mike Thrawn mondta:
De jó neked :D

Válasz erre

Nem nekem még nem volt semmi meg Jenőbácsitól. de majd meg teszem az első lépéseket.

Válasz erre

S csitt szó elhallik járom
Igája
Vízililiom nő tónak partján
Világa
Kecsege bukkan ide le
Fénye
Élsz s remény kelet
Vár?

Virág szirom nem rab
Igája
Olló seprűkacagás
Világa
Méltó rajkó reménye
Fénye
Durva daróc ruhádban
Vár?

Vyogon krecsendó lixa

Válasz erre

Helyes, nagyon helyes. Szerintem nem fogod megbánni.
Troppauer Hümér nem az egyetlen telitalálat karakter Rejtőtől, nagy kedvencem még Vanek úr, a titkárok gyöngye, az elképesztő helyesírással levelező Török Szultán, na és Első Fülig James a Boldogság szigetek (ál)uralkodója, civilben matróz, a Honolulu Star- on fűtő és pincér egyszerre, ópiummal álomkórt szimulál az utasok közt etc... :D ( a pocsék, de annál szórakoztatóbb helyesírás tekintetében egyébként Jimmy felveszi a versenyt Török Szultánnal ). De sorolhatnám reggelig. Ugorj bele, és ítéld meg magad.
Amit egyébként imádok Rejtő "ponyváiban", hogy nála a legelvetemültebb alvilági figura is úriember, az úriemberekről pedig rendre kiderül, hogy címeres gazemberek. :)

Mike Thrawn mondta:
Nem nekem még nem volt semmi meg Jenőbácsitól. de majd meg teszem az első lépéseket.

Válasz erre

Kovács Andrea mondta:
Helyes, nagyon helyes. Szerintem nem fogod megbánni.
Troppauer Hümér nem az egyetlen telitalálat karakter Rejtőtől, nagy kedvencem még Vanek úr, a titkárok gyöngye, az elképesztő helyesírással levelező Török Szultán, na és Első Fülig James a Boldogság szigetek (ál)uralkodója, civilben matróz, a Honolulu Star- on fűtő és pincér egyszerre, ópiummal álomkórt szimulál az utasok közt etc... :D ( a pocsék, de annál szórakoztatóbb helyesírás tekintetében egyébként Jimmy felveszi a versenyt Török Szultánnal ). De sorolhatnám reggelig. Ugorj bele, és ítéld meg magad.
Amit egyébként imádok Rejtő "ponyváiban", hogy nála a legelvetemültebb alvilági figura is úriember, az úriemberekről pedig rendre kiderül, hogy címeres gazemberek. :)

Mike Thrawn mondta:
Fehér Folt Rejtő regényéről el ne feledkezzetek?

Válasz erre

Bocsánat, de szerintem Holnap vonul a század csuklógyakorlatra, hahó a teljes címe a költeménynek. Amúgy Rejtő mindegyik műve olvastatja magát. "Hibája" legfeljebb az lehet, hogy nagyon nehéz filmre vinni, mert a szöveg hangulata visszaadhatatlan.

Kovács Andrea mondta:
Rejtő Jenő Előretolt helyőrségének bumfordi költőóriása, ki Holnap vonul az ezred, hahó, Én egy virág vagyok etc... verseivel kergeti őrületbe a légiósokat. :o) Egyébként úgy tudom Parti Nagy Lajos tényleg megírta Hümér verseit. Imádom Hümért, még a verseit is meghallgatnám, csak hogy lássam, amint elmélyülten tekergeti a haját miközben felolvas :o)

Válasz erre

Nem tudom, figyelitek-e, de Angyal András kis gyakorlással egyre érthetőbben közli a gondolatait...

Válasz erre

Ketler Iván mondta:
Nem tudom, figyelitek-e, de Angyal András kis gyakorlással egyre érthetőbben közli a gondolatait...
És tudod az okát is, mondom: használja a Word szövegszerkesztésben a vesszőket, amiket a program ajánl. Tudatos volt és-sel kezdeni a mondatott, mert nem szabad szerintetek. Ha helyesírásban vagyok, akkor ott nincs helye helytelennek, mert eleve helyesen teszem az írásomat. Szerintetek akkor csak egy lehetőségem van a HELYTELEN ÍRÁS, igen ebben lennék? Mennyiszer el volt ez játszva és akkor is nem volt értésük se rá, mert a szavak, szavak és mondatott, alkotnak és ott vég számotokra! A Vessző ha-T-ALMA!!

Válasz erre

Válasz erre

RSS

Reklám

Reklám

Reklám

Reklám

InterGalaktika banner

Töltődik...

© 2010   Létrehozta a Ningen: Galaktika Magazin   Hozzon létre Ning hálózatot!

Bannerek  |  Probléma bejelentő  |  Adatvédelem  |  Használati feltételek

A chathez be kell jelentkezni