InterGalaktika

Válaszok ebben a témában

Pont ma délelőtt néztem meg a filmet a moziban, mert ekkor olcsóbb volt és azt hittem, kevesen lesznek. Ehhez képest sokan voltak, negyedig volt a terem. Nem tartottak pisiszünetet, így alig bírtam ki a két és fél órát, de megérte. Olyan látványos a film, hogy feltétlenül érdemes moziban megnézni, ha nincs otthon az embernek faltól-falig HD képernyője. Egy barátom az IMAX-ban látta pár hete 3D-ben, nagyon fel volt indulva tőle (mivel programozó).

A sztori viszont elcsépelt közhely: klasszikus indiánfilm megindító jelenetekkel és nagy csatával. A bennszülöttek megvédik a földjüket a gonosz és kapzsi imperialista hódítókkal szemben és hazazavarják őket. Ha a tálibok megnézik majd a filmet a barlangjaik mélyén, biztos ejtenek néhány könnycseppet a meghalt navikért és bőszen rázzák a kalasnyikovjaikat az amcsi UAV-k felé. Kár, hogy a valóságban nem így zajlanak a dolgok. Az életben általában a jobb fegyverzetű hódítók győznek, a vadembereket meg kiirtják.

Csak néhány olyan pillanat volt, amikor észrevettem, hogy ez bizony rajzolva van, nem "valóságos". Főleg a navik bőrén és az ujjaiknál tűnt fel a dolog. Gondolom, most hogy kifejlesztették ezt a számítógépes rajzolási technikát, és van hozzá egy felkészült csapat, a hálivúdi stúdió ontani fogja a hasonlóan felturbózott, hiperlátványos filmeket, viszonylag olcsón.

Amúgy a filmben a szokásos filmes bakik szerepeltek. Íme a legfontosabbak:
1. A Pandora hold és a többi hold túl közel kering a gázóriáshoz. Ilyen távolságból, ahonnan ekkorának látszik a gázbolygó az égen, simán lezuhanna a hold a felszínére. Aki nem hiszi, számoljon utána. Még a Jupiterhez legközelebb keringő Metis és Adrastea felszínéről is kb. fele ekkorának ha látszik a Jupiter az égen.
2. Ha a Pandora egy gázóriás körül kering, akkor nagy valószínűséggel időnként elhalad mögötte és takarásba kerül a központi csillag, aminek a nevét elfelejtették a filmben megemlíteni, de állítólag az Alfa Centauri volt? Namost a sztori több hónap eseményeit mutatta be, de nem volt közben ilyesmi, hogy Napfogyatkozás, csak a szokásos hosszú éjszakák a forgás miatt.
3. Elfelejtették az okos filmesek elmagyarázni, mire való az a baromi drága, lebegő ásvány, amiért jelentős katonai erőt kell állomásoztatni azon a holdon, hogy mindenáron megszerezzék a cuccot. Gondolom a lebegő tulajdonsága vagy más spéci képessége lehet olyan fontos. Ez esetben az is lehet, hogy a levegőben lebegő sziklahegyek is abból voltak? De akkor miért egy fát kellett kidönteni a bányagépek kedvéért, miért nem a lebegő sziklákat bányászták vagy vontatták el már eleve? Sok idegesítő kérdés, válasz meg nulla. A látvány mindent visz, a nép meg ne gondolkodjon a mese tanulságain, mert még beindulnak és vérszemet kapva kiverik a háború fenntartó csapatokat a szomszédjukból.
4. Csak egy nagyon idióta bennszülött csapat esik neki nyilakkal a harci helikoptereknek. Nem igaz, hogy senkinek nem jutott eszébe kőzáport zúdítani rájuk fentről? A sárkánylovas roham tök fölösleges volt. Elég ha egy öklömnyi kavics (amiből minden lovas vihetne magával 8-10-et simán) beleesik a rotorba és szétbassza a propellereket, máris lebucskázik az egész ócskavasrakás a picsába.
5. A navik nagyon szépek voltak és feltűnően egészségesek. A valóságban egy ilyen technikailag fejletlen népnél természetesnek kéne lennie a sérült egyedeknek egy ennyire veszélyes bolygón. Nem láttunk öregeket, fogyatékosokat, kövéreket, nyomorékokat, fél szeműt, sebhelyes bőrűt, ráadásul a nemi szerveket is elszégyenlősködték Kemeronék, ahogy a szexjelenetet is (vagy az csak a DVD-n lesz rajta az extrák közt?). De ez gondolom rajtam kívül senkinek nem fog feltűnni. Csak én vagyok ilyen szőrös szívűen realista.

Azért jó szórakozás volt. Végső tanulságként pedig csak azt tudom mondani, hogy remélem az emberiség sosem jut ki a Földről az űrbe, pláne nem a csillagok közé, mert nem lenne jó, ha ez a kapzsiságra és gonoszságokra épülő barbarizáció rászabadulna a galaxis békésebb népeire és más bolygókat is szarrá tenne nagy buzgalmában. Mentsük meg az univerzumot az ember nevű kártevőtől! :-)

Válasz erre

hat szerintem nem fogunk kijutni az urbe.
inkabb kiirtjuk egymast, az osszes eroforrast elhasznaljuk arra, hogy kinyirjunk mindenkit, magunkat is beleertve.

Válasz erre

Bonewerkz mondta:
hat szerintem nem fogunk kijutni az urbe.
inkabb kiirtjuk egymast, az osszes eroforrast elhasznaljuk arra, hogy kinyirjunk mindenkit, magunkat is beleertve.
egy csillagkozi urutazashoz szukseges technologia kifejlesztese akar tobb 100 evbe is beletelne, ehhez az ember tul szuk latokoru.
A filmben nekem az tunt fel, elsonek, hogy a Navik bolygojan az embereknek mergezo a legkor, de az urhajokban, helikopterek fedelzeten a navik siman lelegeztek, a foldi legkorben....

Válasz erre

Igen, és a filmben elfelejtették közölni a nézőkkel azt a fontos apróságot, hogy pontosan miért-mitől mérgező a légkör? A legvalószínűbb az, hogy túl magas a szén-dioxid szint, annak ellenére, hogy a bolygó tele van fotoszintetizáló növényekkel, ami egy rossz vicc. Ha metánnal vagy ammóniával lenne tele, egyrészt csak büdös (húgyszagú) és robbanékony lenne (nyílt láng és robbanómotoros helikopter tilos), másrészt le lehetne tüdőzni. Milyen más vegyületek jöhetnek még szóba? Kénhidrogén? Az fingszagú. A hidrogén nem jöhet szóba, mert a holdnak kisebb a gravitációja, mint a Földnek (ezt két helyen is említették), ergo a hidrogén megszökne. A nitrogén semleges gáz, tehát maradnak a nemesgázok (hélium, argon, neon, kripton), amiktől nem murdelsz meg (a mélytengeri búvárok is oxigén-hélium keveréket szippantanak). Vagy az is lehet, hogy túl alacsony volt az oxigén szint? De akkor csak zihálna a pali, nem fulladna meg olyan villámgyorsan. Szóval Kemeron itt csúnyán melléfogott. A mikrobák sem okozhatják a mérgezést, mert azok mindenhová bejutnak, tehát az emberek vagy meghalnak vagy védőoltást kapva simán megússzák a fertőződést.

Amúgy volt még egy csomó egyéb baki is, ami így utólag feltűnt nekem.
1. A helikopterek csőlégcsavarjai olyanok voltak, hogy egy gyűrűben két, ellentétes irányban forgó rotorlapát volt. Ez teljesen felesleges. Csak az egy rotortengelyes Ka-26-osnál kell az ellenforgás, a 2 tengelyes Chinook és Osprey helikoptereknél nem kell, mert a két rotor forog ellentétes irányban, hogy stabilizálja a törzset. Ráadásul a két rotor túl közel volt egymáshoz. Aerodinamikai tény, hogy ha egy tengelyre teszel két ellenforgó lapátot, az optimális emelési hatásfok érdekében megfelelő távolságra kell lenniük egymástól. Különben csak zavarják a légörvényekkel egymás munkáját.
2. Minden katonai parancsnok tudja, hogy amikor beveted a légiflottádat ellenséges területen, a bombázókat oldalról és felülről fedezni kell vadászgépekkel, hogy az ellenség ne tudja meglepni és leszedni őket. A katonai repülés már vagy 100 éves, volt időnk kitapasztalni az efféle trükköket. Itt meg egy csomóba tömörítve vezeti a parancsnok a flottáját, aztán csodálkozik az eredményen. A szűk helyen a gépek csak egymást akadályozzák, ráadásul a közelség miatt jó esély van rá, hogy baráti tűzzel szedik le egymást az ideges lövészek. Ennyit Kemeron hozzáértéséről.
3. Nagyon hiányoltam a filmből a harci robotokat. Minek pazarolják a pénzt nagy és drága emberes helikopterekre, mikor kiküldhetnének egy csomó felfegyverzett UAV-t? Azok simán elbántak volna emberi veszteségek nélkül a sárkányokkal. Ugyanez érvényes a felszíni hadszíntérre. Egy ember irányította lépegető exoskeleton szükségtelenül bonyolult és nagy, a pilóta védelme és kiszolgálása miatt. Egy csomó kisebb, kutya meg oroszlán méretű harci robottal több sikert értek volna el ilyen nehéz terepen. A haditechnika jól láthatóan már vagy 10 éve a robotosítás irányába megy, csak Kemeron erre sem figyelt oda. A robotok nem lázadnak fel, nonstop harcolnak és gyorsan pótolhatók ha van a felszíni bányák mellett egy gyárad is hozzájuk.
4. Attól még, hogy a navik legyőzik a légi és felszíni erőket, nem nyerték meg a háborút. Ott van az űrkikötő és a felszíni támaszpont, amit nyilván erősen védenek kerítéssel, ágyútornyokkal, géppuskás robotőrökkel, aknazárral meg egyéb nyalánkságokkal. A filmből kifelejtették azt, hogyan veszi be az a néhány életben maradt navi harcos a bázist és zavarja haza az emberkéket? Ugyanis ha a csata előtt kb. 2000-en voltak, akkor a végére maradtak úgy 4-500-an a súlyos veszteségek, sérültek miatt. Ennyi harcossal bajos lenne bevenni egy erődöt, ami ráadásul jó messze van (nem tom hány száz kilométerre) a gyülekezési pontjuktól.

Szóval szép mese volt ez a kis függetlenségi háború a gonosz elnyomók ellen, semmi több. Még jó, hogy a valóságot nem ezek az amcsi forgatókönyv írók állítják össze, különben nagy bajban lennénk... :-)

Válasz erre

Szerintem a film egy remekmű. Vannak benne bakik, dehát hol nincsenek? Sci-fikben a tudományos bakikat a legnehezebb kikerülni :D

Válasz erre

Kocsis Ferenc mondta:
Gondolom, most hogy kifejlesztették ezt a számítógépes rajzolási technikát, és van hozzá egy felkészült csapat, a hálivúdi stúdió ontani fogja a hasonlóan felturbózott, hiperlátványos filmeket, viszonylag olcsón.

Csak infóként: ez a világ legdrágább filmje, 500 millió dollárba került és tudomásom szerint 3 évig készült.

Válasz erre

Hahó, kedves Kocsis Ferenc! Ez egy gyönyörű szép kis mese volt, nem pedig dokumentumfilm! Ha így, direkt szőrözve nézed az alkotásokat, akkor sosem fogsz élvezni egyet sem. Én is elég kritikus vagyok általában, de most csak egyetlen felvetésedet éreztem jogosnak. Mégpedig a miért nem hajigáltak mindenfélét a láthatóan védtelen repülőmasinák rotorjába kezdetűt. Ez tényleg szemet szúró ostobaság volt.
Egyébként pedig az is egy remek dolog a fantasztikus alkotásoknál, hogy te magad is használhatod a képzeletedet. A film szempontjából abszolút ezredrangú dolog volt az például, hogy mire jó az az ásvány. De ott a lehetőség, hogy álmodozásoddal kiterjeszd ezt a világot és kitaláld, mire lehet használni, no és máris hozzágondolhatod az aktuális földi viszonyokat is akár.

Kocsis Ferenc mondta:
Pont ma délelőtt néztem meg a filmet a moziban, mert ekkor olcsóbb volt és azt hittem, kevesen lesznek. Ehhez képest sokan voltak, negyedig volt a terem. Nem tartottak pisiszünetet, így alig bírtam ki a két és fél órát, de megérte. Olyan látványos a film, hogy feltétlenül érdemes moziban megnézni, ha nincs otthon az embernek faltól-falig HD képernyője. Egy barátom az IMAX-ban látta pár hete 3D-ben, nagyon fel volt indulva tőle (mivel programozó).

A sztori viszont elcsépelt közhely: klasszikus indiánfilm megindító jelenetekkel és nagy csatával. A bennszülöttek megvédik a földjüket a gonosz és kapzsi imperialista hódítókkal szemben és hazazavarják őket. Ha a tálibok megnézik majd a filmet a barlangjaik mélyén, biztos ejtenek néhány könnycseppet a meghalt navikért és bőszen rázzák a kalasnyikovjaikat az amcsi UAV-k felé. Kár, hogy a valóságban nem így zajlanak a dolgok. Az életben általában a jobb fegyverzetű hódítók győznek, a vadembereket meg kiirtják.

Csak néhány olyan pillanat volt, amikor észrevettem, hogy ez bizony rajzolva van, nem "valóságos". Főleg a navik bőrén és az ujjaiknál tűnt fel a dolog. Gondolom, most hogy kifejlesztették ezt a számítógépes rajzolási technikát, és van hozzá egy felkészült csapat, a hálivúdi stúdió ontani fogja a hasonlóan felturbózott, hiperlátványos filmeket, viszonylag olcsón.

1. A Pandora hold és a többi hold túl közel kering a gázóriáshoz. Ilyen távolságból, ahonnan ekkorának látszik a gázbolygó az égen, simán lezuhanna a hold a felszínére. Aki nem hiszi, számoljon utána. Még a Jupiterhez legközelebb keringő Metis és Adrastea felszínéről is kb. fele ekkorának ha látszik a Jupiter az égen.
2. Ha a Pandora egy gázóriás körül kering, akkor nagy valószínűséggel időnként elhalad mögötte és takarásba kerül a központi csillag, aminek a nevét elfelejtették a filmben megemlíteni, de állítólag az Alfa Centauri volt? Namost a sztori több hónap eseményeit mutatta be, de nem volt közben ilyesmi, hogy Napfogyatkozás, csak a szokásos hosszú éjszakák a forgás miatt.
3. Elfelejtették az okos filmesek elmagyarázni, mire való az a baromi drága, lebegő ásvány, amiért jelentős katonai erőt kell állomásoztatni azon a holdon, hogy mindenáron megszerezzék a cuccot. Gondolom a lebegő tulajdonsága vagy más spéci képessége lehet olyan fontos. Ez esetben az is lehet, hogy a levegőben lebegő sziklahegyek is abból voltak? De akkor miért egy fát kellett kidönteni a bányagépek kedvéért, miért nem a lebegő sziklákat bányászták vagy vontatták el már eleve? Sok idegesítő kérdés, válasz meg nulla. A látvány mindent visz, a nép meg ne gondolkodjon a mese tanulságain, mert még beindulnak és vérszemet kapva kiverik a háború fenntartó csapatokat a szomszédjukból.
4. Csak egy nagyon idióta bennszülött csapat esik neki nyilakkal a harci helikoptereknek. Nem igaz, hogy senkinek nem jutott eszébe kőzáport zúdítani rájuk fentről? A sárkánylovas roham tök fölösleges volt. Elég ha egy öklömnyi kavics (amiből minden lovas vihetne magával 8-10-et simán) beleesik a rotorba és szétbassza a propellereket, máris lebucskázik az egész ócskavasrakás a picsába.
5. A navik nagyon szépek voltak és feltűnően egészségesek. A valóságban egy ilyen technikailag fejletlen népnél természetesnek kéne lennie a sérült egyedeknek egy ennyire veszélyes bolygón. Nem láttunk öregeket, fogyatékosokat, kövéreket, nyomorékokat, fél szeműt, sebhelyes bőrűt, ráadásul a nemi szerveket is elszégyenlősködték Kemeronék, ahogy a szexjelenetet is (vagy az csak a DVD-n lesz rajta az extrák közt?). De ez gondolom rajtam kívül senkinek nem fog feltűnni. Csak én vagyok ilyen szőrös szívűen realista.

Azért jó szórakozás volt. Végső tanulságként pedig csak azt tudom mondani, hogy remélem az emberiség sosem jut ki a Földről az űrbe, pláne nem a csillagok közé, mert nem lenne jó, ha ez a kapzsiságra és gonoszságokra épülő barbarizáció rászabadulna a galaxis békésebb népeire és más bolygókat is szarrá tenne nagy buzgalmában. Mentsük meg az univerzumot az ember nevű kártevőtől! :-)

Válasz erre

Tiszt. Ferenc!

Nekem tetszett a film összességében,annyit fűznék hozzá elismerem a kritikákat,nem tudom,hogy csal e az emlékezetem nem ma láttam már a filmet azonban én úgy emlészem egyetlen egy helyen láthattuk azt az ásványt akkor is a faszi irodájában.Ott egy ilyen kis energia nyalábos valamin lebegett, nem pedig magától és nem mernék megesküdni de úgy emlészem mikor kézbe vette akkor nem lebegett tehát a probléma megoldva ha mégis másképp lenne betudhatjuk h rossz a memóriám és h nem most láttam,még annyit szeretnék az hogy a sziklák lebegnek teljesen mindegy miért,SCI-fi film ha minden sci fi be ebbe is ilyen hülyeségek magyarázásával menne el az idő akkor nem is arról szólna a film amit kitaláltak....a levegő megy,hogy mérgező lehet az a sokféle szép növény ami ott van kibocsájt valami olyan gázt ami a mi csökevényes tüdőnknek nem jó,a navik meg sokkal jobb felépítésűek mint mi el lett mondva helikopterek nem zártak tehát ott is a kinti levegő van valamint a tisztább levegő senkinek sem árt....max a 100% os oxigén xD köszönöm a hozzá szólást.

Kocsis Ferenc mondta:

Válasz erre

Nos fiúk, én nagyon élvezem a filmeket és regényeket attól még, hogy szőrözök velük. Úgy vagyok ezzel, hogy okos ember a más kárán, hibáján tanul. Ha figyelek ezekre a bakikra és komolytalanságokra, akkor remélhetőleg én nem fogom őket elkövetni később, ha arra vetemednék, hogy ilyet írjak (vagy rendezzek).
A sci-fi végül is az új utak kereséséről is szól. Arról, hogy mi lenne ha... Meg milyen lenne ha... És ez a hibákra is vonatkozik. Jó sci-fi az, amiben újszerű hibák jelennek meg, amiket még senki sem követett el, míg a régieket már nem követik el újra. Ez a fejlődés.
A valóság csak abban különbözik a fantáziától, hogy jobban ki van találva és nehezebb kiszúrni benne a logikai hibákat. :-)
(ha kiszúrod, az lesz a parajelenség)

Amúgy az ásvány tényleg egy mezőn lebegett és nem a pasi kezében. Csak egy felvetés volt részemről, mire lehet használni.
Elvileg az is elképzelhető, hogy a kősziklák azért lebegtek, mert a gázóriás gravitációja felhúzta őket, de persze a valóságban ez is totál lehetetlen az erőegyensúly hiánya miatt (lásd: három test probléma). No meg ha a Pandora forog, akkor nem ugyanazt a zónát fordítja mindig a gázbolygó felé. Ha meg kötött a forgása, akkor a keringése miatt hosszúak lehetnek rajta a napok (kivéve, ha a nagyon kis sugarú pályán való mozgás miatt relatíve gyorsan kering). Ekkor viszont mindig egy helyen áll a gázóriás az égen egy adott felszíni pontról nézve, és nappal takarja el egy időre (déltájban) a napot a sötét tömege, míg éjszaka baromi fényesen világít az égen.
Vajon mikor fogunk egy filmben végre olyan csillagászati konstellációt látni, ami megfelel a valóságnak? Még a 2010 második űrodisszeia volt a legjobb ebből a szempontból.

Válasz erre

En egyebkent arra tippelek, hogy talan valamifele szobahomersekleten szupravezeto asvany lehetett, ami a bolygo magneses tereben lebegni kepes, tovabba a bolygo eletfolyamataiban is szerepe lehet. (Szerintem lesznek tovabbi Avatar reszek, ugyhogy valami hasonlon torik a fejuket Cameronek is szerintem....) A mergezo atmoszferarol annyit, hogy attol, hogy kisebb a gravitacioja, meg nem feltetlenul ritkabb a legkore, sot. (0,8 G tomegvonzasnal meg nem feltetlenul szoknek el a gazok szobahomersekleten sem, alacsony homersekleten pedig a gravitacio toredekere csokkentheto, lasd a Jupiter Titan holdjanak 1,5 atm nyomasu legkore van, annak ellenere, hogy a Marsnal is kisebb, alig nagyobb a mi Holdunknal....)
Szal a Pandorat egy kb. Venusz meretu (a Foldnel valamivel kisebb) bolygonak( bocsi, holdnak) lehetne elkepzelni, Mondjuk 40-50 % oxigen legkorrel, a maradek pedig mondjuk Xenon, Argon, meg egy kis Ammonia, es Szendioxid.
Kevesen tudjak, hogy a magas oxigen nyomas ugyanugy mergezo lehet, mint a tul alacsony. Az ember 0,21 atmoszfera oxigennyomasra van "be hitelesitve" (21% az oxigen aranya az 1 atmoszferaban, ennyi az oxigen resznyomasa.) efolott karosodik a tudo, 1,4 atmoszferas oxigennyomasnal az agy. Ha hozzaadunk mondjuk 10% szendioxidot, mondjuk a 2 atmoszferas nyomashoz, az 0,2 atmoszferas CO2 resznyomas, amitol siman fel lehet fordulni. (az uveghazhatas mar csak kellemes mellekhatas, ezert tiszta dzsungel az egesz hold, az arapalyfutes miatt tobb a CO2-t kopkodo vulkan...stb) Szoval lehetne ragozni...
Egyebkent a sajat bolygomat, a Sharaqot is hasonlon kepzeltem el, mielott megneztem a filmet:)
A gazorias merete egyebkent azert is tunhetett nagynak, amiert sok felvetelen a mi holdunk is nagy, megpedig a teleobjektives, tavcsoves felvetel miatt, foleg holdkeltekor, holdnyugtakor.

Válasz erre

Ferenc, ha beszelsz angolul atkuldom az eredeti forgatokonyvet ahol az osszes dologra amit irtal megvan a termeszettudomanyos magyarazat.
Ezeket azert vagtak ki a filmbol, mert sikert akartak, nem geekmuvit...

Válasz erre

Tippelgetés helyett mindenkinek javaslom az internet tudatos használatát. :)
Itt egy link, rengeteg infó található a Pandoráról, légkörről, gravitációról, stb. stb.
http://james-camerons-avatar.wikia.com/wiki/Pandora

Az unobtanium tudtommal egy erősen szupravezető ásvány, nem véletlenül lebegtek a Halleluja hegyek, csak ezt gondolom, kivágták a filmből, hiszen az átlagnéző úgysem érti. (http://james-camerons-avatar.wikia.com/wiki/Hallelujah_Mountains)
Szóval, van itt kidolgozás bőven, ugyanakkor rengeteg pontatlanság is szerepel benne. Pl. az óriásbolygó elvileg kisebb, mint a Szaturnusz, ami még inkább irreálissá teszi egy bolygóméretű hold létét, és azt, hogy a filmen látott méretű legyen a felszínről az óriásbolygó, de lehetne még sorolni, pl. a katonai haderő filmekben megszokott butasága, vagy az ember nélküli haderő alkalmazásának teljes hiánya. Viszont ettől még rengeteg apróságra gondoltak, csak ezek egyszerűen nem fértek bele a filmbe, meg az átlagnézőt nem érdekelték volna.
Mindenesetre, a hibák ellenére is az egyik legrészletesebben kidolgozott scifi film, ami készült. A milyensége már más kérdés, de azt gondolom, ha új rajongókat szerez a scifinek, már megérte. (Egyébként a 2001 Űrodisszeiában pl. a Holdon meg úgy sétáltak, mintha nem 1/6-od G lett volna tömegvonzás, hanem 1.)

Egyébként meg részemről: http://hackett.sfblogs.net/2009/12/20/avatar/

Válasz erre

Válasz erre

RSS

Reklám

Születésnapok

Mai születésnapok

Holnapi születésnapok

Reklám

Reklám

Reklám

InterGalaktika banner

Töltődik...

© 2010   Létrehozta a Ningen: Galaktika Magazin   Hozzon létre Ning hálózatot!

Bannerek  |  Probléma bejelentő  |  Adatvédelem  |  Használati feltételek

A chathez be kell jelentkezni