Most 38 éves vagyok és gyerek/fiatal koromban nagyon sokat olvastam, többek között Sci-Fi könyveket is - akkor még a (asszem) Galaktika kiadásait. Voltak kedvencek: pl magyarok Dévényi Tibor: Hová lett Artúr? és persze külföldiek, elsőként is Asimov (Clarke-tól csak 1-2 könyv volt akkor, a teljes Rama sorozatot 3-4 éve olvastam csak el, angolul - talán ki sem adták anno).
Az Alapítvány sorozat, a Hallhatatlanság halála, sok más könyv mellett, életre szóló élményt jelentett - vajon miért?
Egyik indok - és gondolom mindenkinek megvan a sajátja - hogy, egy minden részletében teljes világot, társadalmi rendszert, jövőképet vázol fel, mely konzisztens, állandó szabályok, elvek szerint épül fel és működik.
És ezek mellett annyi fikció, fantázia, a fejlődés különleges irányának lehetősége merül fel, mely miatt már-már azt hisszük, hoyg ő járt ott, látta azt, amiről írt. Nem felismerte és azonosította az emberiség, a társadalom egészének vagy egy kis szeletének jellemző figuráit, működési szabályait hanem alkotott egy újat és abban hozta ezeket létre - gyakorlatilag hiba nélkül, egy teljesen elhihető jövőt felmutatva.
Elhisszük, hogy igen, így fog történni, hiszen világának alapjai, csírái már ma is megélhetőek, ismerhetőek - legyen az a gondolatátvitel, a 6. érzék (akinek pici gyereke volt, tudja miről beszélek), a futurológia, mint tudomány (és nem mint mókusvakítás) eredményei vagy a Hubble által feltárt sok milliárdnyi csillag között más életformák, különleges rendszerek kialakulásának lehetősége (Gaia).
Könyveit olvasva, elhiszem, hogy lehetne ezt másképp, fogjuk tudni másképp és nem csak a jelenlegi világ és értékrend és status quo létezik.
Címkék:
-
▶ Válasz erre