InterGalaktika

Lassan itt a hónap vége és még senki nem nyilvánított véleményt az ehavi számról. Ennyire jó, vagy ennyire érdektelen, vagy ennyire mélységes az uborkaszezon?

Címkék: 2009, galaktika, július

Csatolmányok

Válasz erre

Válaszok ebben a témában

Általában nem vagyok szőrszálhasogató típus (asszem), de ezt most nem állom meg. A Kage Baker novella címét szerintem csúnyán sikerült félrefordítani. Az eredeti "The Dust Enclosed Here" ugyanis nem azt jelenti, hogy "A por mellékelve". Se nyersen, se művészi szabadon, se átvitten se közelítőleg.
Erről így egy Anthrax-gyanús postai küldeményre asszociál az ember, holott arról a porról van szó, ami a levegőben szállong és megfelelően világítva hologram lesz belőle. A szimbolikus jelentés pedig egyértelmű: a por, amelyből vétettünk és amibe idővel visszatérünk, aminek itt jóval ritkább koncentrációjából újraépül Shakespeare.
Nem mellékelésről van szó tehát, hanem a szó szerinti jelentéshez híven bezárásról. A por formába záratásáról, ahogyan a megszokottól eltérően alakot ölt.
Érdekes, mert ettől eltekintve a fordítás teljesen korrektnek tűnik. Jah, és a novella is egész jó.

Válasz erre

A júliusi számról egy pár szót írok.
Cherryh- A bűnbak Ez a történet nagyon tetszett a megnem értés és az önfeláldozás szép meséje.10/10

Baker- A por mellékelve Shakespeare problémái az évszázadok alatt sem sokat változtak 10/5

Anderson-Kocsmai történet Rövid csattanos történet 10/7

Johnson- 26 majom, no meg a pokol Vártam a sci-fit ... ezoterikus úgy látszik most ez a divat...10/6

Chimal-Elveszett egy kislány Ez már sokkal jobban tetszett , kissé szomorkás de realista mű 10/8

Szűcs- A rövid élet titka Elgondolkodtatott, nem, nem akarok ilyen életet pedig effelé haladunk...10/10

Lake- Tom Edison és az ő.... Késői gőzkor számomomra érdektelen ez lenne a ˝steampunk˝ köszönöm nem...10/4

Akira- Űrbéli majomkéz Érdekesen induló majd folyamatosan magyarázgató novella lett belőle 10/6

A holdra szállás titkai - nagyon jól sikerült összefoglaló lett. Az interjú is tetszett, csak azok a tudományos csodák ne lennének...habár biztos tetszenek valakinek. Bár ilyen visszajelzést még nem olvastam.
Mostmár jöhet az augusztusi Galaktika és a Meta11!! ( és a 200 ):))

Válasz erre

Hadd vitatkozzak egy kicsit (természetesen teljesen szubjektív alapokon): A 26 majom, no meg a pokol nekem az egyik legjobb novella a Galaktika újraindulása óta. Nagyon régóta várok már egy ilyenre, ami visszahozza a régiek hangulatát, amikor maximum 4-5 számonként volt egy-egy igazi gyöngyszem.
Szó sincs egyébként ezotériáról (ha valaki, én aztán tényleg harapok az ilyesmire) ez teljesen egészséges szimbolikájú szépirodalom. Az a fajta művészi minőség, aminek a hiányát állandóan számon kérik a sci-fi műfaján.
A pontozgatást nem szeretem, egyszerűen megköszönöm ezt a novellát a szerkesztőségnek és nagyon drukkolok, hogy találjanak sok ilyet még.

Válasz erre

Ez a pontozgatás igazából magamnak szoktam csinálni mert így besorolom a műveket. Az hogy ideírom inkább csak provokácíónak szánom oly kevesen írnak a Galaktikáról . Természetesen szubjektív alapon nekem a 26 majom közepes szintet ért, lehet ha a folytatásos regény tovább tartott volna akkor jobb eredményt is elérhetett volna ( szó ismétlés)
Számomra erre a példányra nagyon rányomta a bélyegét a folytatásos mű.

Válasz erre

Engem speciel a folytatásos kisregény roppantul untatott; örülök, hogy véget ért. A por mellékelve című novella ellenben tetszett, noha a címe meghökkentett, de nem annyira, hogy az eredeti változatnak utánanézzek. A kocsmai történetről inkább ne ejtsünk szót, a leggyengébb novella ebben a hónapban; talán csak a Tom Edison múlja alul. A japán retrón szinte elaludtam, a 26 majom..., Az elveszett egy kislány és A rövid élet titka viszont szerintem egyaránt remekmű.

Válasz erre

Rövid élet titka alapötlete kiváló.Egy későbbi hosszabb mű kiindulópontja is lehetne,de kiváló forgatókönyvnek is beillik, ráadásul magyar. A többi mű közül egyedül a 26 majom után fogtam a fejem, de nagyon... CSATT. Egy novellának ilyennek kell lennie.

Válasz erre

aosseter mondta:
...csak azok a tudományos csodák ne lennének...habár biztos tetszenek valakinek. Bár ilyen visszajelzést még nem olvastam.

A kütyü rovat tetszési indexe a felmérések szerint az egyik legmagasabb, nyolcvan százalék felett van. Ráadásul ez a legnépszerűbb rovat a legfiatalabbak között, akiket próbálunk rászoktatni az olvasásra , és megszerettetni velük az SF-et. Nem egy olyan esetről tudunk a szerkesztőségben, hogy a tizenéves csak belelapozott az újságba, aztán meglátta a kütyü rovatot, beleolvasott, aztán elolvasott más cikket, is, majd elolvasott egy novellát. Azóta már rendszeres olvasóink és SF rajongók lettek.

Válasz erre

Válasz erre

RSS

Reklám

Reklám

Reklám

Reklám

InterGalaktika banner

Töltődik...

© 2010   Létrehozta a Ningen: Galaktika Magazin   Hozzon létre Ning hálózatot!

Bannerek  |  Probléma bejelentő  |  Adatvédelem  |  Használati feltételek

A chathez be kell jelentkezni